PREDNOVOLETNI OBISK INVALIDOV NA DOMU

Pri izvajanju 1. socialnega programa, ob zaključku leta poverjeniki na domu obiščejo težke invalide ter jim ob pogovoru izročijo simbolični paket, da jim polepšajo praznike. Težki invalidi so ob obisku iskreno ganjeni, saj dobijo občutek, da kljub vsemu nekdo le misli na njihMARTINOVANJE IN KOPALNI DAN

RIMSKE TOPLICE

V petek 8. 11. 2019 smo se zarana zjutraj iz Idrije odpravili proti Vrhniki, kjer so na avtobus vstopili še člani pobratenega društva. V Borovnici so vstopili še zadnji potniki in poln avtobus je odpeljal proti Rimskim toplicam. Spotoma je na avtobus vstopil še g. Miran Rus, ki je bil v eni osebi vodič, animator, glasbenik in preoblečen v patra Bunga-bunga na kmečkem turizmu v vasi Govci krstil mošt v vino.

Po prihodu v terme, je del skupine odšel v bazen,


ostali pa smo se zapeljali do bližnje domačije, kjer je Anton Aškerc preživel mladost. Njegov pranečak nam je slikovito, in tudi s kančkom hudomušnosti opisal njegovo življenje ter nam razkazal hišo v kateri je živel.


Po ogledu smo odšli v kaščo, kjer nas je čakala pogostitev. Omogočen je bil tudi nakup več vrst sirov.

V termah smo se zopet združili in uslužbenec term nam je razkazal hotel in povedal njegovo zgodovino. Med drugim tudi, da so zdravilnost naravnih virov znali ceniti že Rimljani, ki so si leta 39 pr. n. št. omislili prve bazene z vročo, s toplo in mrzlo vodo.


Popoldan pa se je spodobilo, da smo na kmečkem turizmu počastili prihod bližnjega svetnika sv. Martina. Ob dobri hrani in pijači, je že prej omenjeni »multipraktik« Miran, krstil mošt v vino, ter zaplesali ob zvokih glasbe, ki je prihajala izpod njegovih rok.

V poznih večernih urah smo se vrnili v domače kraje, polni občutkov, da je bil dan prekrasen. Še posebno zato, ker je bilo cel dan suho vreme, zvečer pa nas je pričakal dež.

Zapisal in fotografije

ERMIN OBLAK


           


50-letnica
1969-2019

MDI Idrija-CerknoV soboto 21. 9. 2019 smo v Modri dvorani v Idriji s proslavo obeležili slavnostno leto, ko praznujemo 50-letnico od ustanovitve društva. Na njej se je zbralo lepo število članov, povabljenih društev in predstavnika krovne organizacije ZDIS.  Proslava se je začela s himno godbenega društva Idrija, ki je najstarejša slovenska godba z več kot 350 let neprekinjenega delovanja, naš član Vladimir Kržišnik pa je citiral lastno pesem. Povezovalka programa je spretno krmarila skozi prireditev in skrbela, da je vse gladko potekalo. Po svečanih govorih predsednice društva, predsednika ZDIS-a, in županov Idrija ter Cerkno, so priznanja prejeli najbolj zaslužni člani s strani ZDIS-a. Podeljena so bila tudi priznanja članom za več kot 40-let članstva in dva priznanja za delo v društvu. Za glasbene vložke med samo prireditvijo je poskrbel duo Ja-Je. Po kosilu, z obveznimi idrijski žlikrofi, je bila še sv. maša in ogled topilnice Hg. Športni navdušenci so se pomerili v metanju pikada, in kar nekaj pokalov je ostalo doma. Ansambel Blisk pa je poskrbel za glasbo.